زی فلکس، بذر کتان میکرو نیزه شده می باشد. ميكرونيزه كردن (Micronisation) يك روند حرارتي خشك است كه از امواج حرارتی با طول موج بلند استفاده مي‌نمايد. اين نوع پرتودهي به طور كاملاً مؤثري جهت گرم نمودن مواد عمل نموده و با نفوذ به داخل بذر کتان، موجب افزايش جنبش مولكولي مي‌گردد كه اين امر به نوبه خود سريعاً موجب افزايش دماي داخلي مي‌گردد. میکرونیزه کردن دانه کتان تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام را کاهش می دهد. کاهش تجزیه پذیری ماتریکس غنی از پروتئین احاطه کننده چربی می تواند بر کاهش اثرات میکروارگانیسم ها روی چربی بذر کتان موثر باشد.

امروزه اصلاح ‍ژنتیكی گاوهای شیری از نظر صفت تولید شیر , موجب كاهش صفات تولید مثلی شده است. اما خوشبختانه می توان به كمك علم تغذیه تاحدودی این نقص را جبران نمود. با افزودن بذر کتان به جیره غذایی عملكرد باروری گاوهای شیری بهبود می یابد. هر کیلوگرم بذر کتان حاوی ۲۳۰ گرم اسید  لینولنیک (امگا۳) است.

مكانیسم عمل بهبود تولید مثل گاوهای شیری با مصرف زی فلکس

  • بهبود بالانس منفی انرژی بدن طی اوایل شیردهی
  • تحریك رشد فولیكولهای تخمدان
  • افزایش سنتز پروژسترون
  • کاهش سنتز PGF2α كه دارای اثر منفی بر فعالیت جسم زرد است
  • کاهش تلفات رویانی
  • تامین اسیدهای چرب ضروری موردنیاز دام
  • بهبود سیستم ایمنی

میزان مصرف زی فلکس

  •  گاو شیری: ۳ تا ۱۰ درصد کنسانتره
  • گوساله : ۲ تا ۵ درصد کنسانتره
ترکیب زی فلکس ( درصد ماده خشک )
ماده مغذی توضیحات
ماده خشک ۹۶-۹۴ درصد
پروتئین خام ۲۲-۲۰ درصد
پروتئین عبوری ۷۰-۶۵ درصد (از پروتئین خام)
چربی ۴۴-۴۰ درصد
اسید پالمتیک ۵٫۶ درصد
اسید استئاریک ۴٫۶ درصد
اسید اولئیک ۱۹٫۷ درصد
اسید لینولئیک (امگا ۶) ۱۵٫۵ درصد
اسید لینولنیک (امگا ۳) ۵۴٫۶ درصد